Blog

 

Blog Digitale zorg voor iedereen

Dit blog is geschreven door Cindy Oudshoorn en verscheen 1 april 2014 op Digitalezorggids.nl:

Toen ik een kleine twee jaar geleden aan het project E-patiënt begon, stond digitale zorg nog echt in de kinderschoenen. Nu merk ik, dat het steeds meer in ontwikkeling is. Dat vind ik natuurlijk erg goed. Echter kwam ik onlangs tot de ontdekking, dat eHealth niet voor iedereen zo vanzelfsprekend en gemakkelijk is.

ICT4Handicap

Op 11 maart jl. heb ik namelijk meegedaan aan een presentatie op een symposium over E-Revalidatie samen met Pieter Anthonio, een van de oprichters van ICT4handicap. Tijdens het voorbereiden van die presentatie hebben wij regelmatig contact gehad. Dan bespraken we ook de voor – en nadelen van digitale zorg en wat er zoal nog verbeterd kan worden. Verder kwam ook het gebruik van ICT bij mensen met een verstandelijke handicap aan bod. Op zich is het gebruik van een computer voor hen prima, maar er zijn toch wat zaken die voor deze groep mensen lastig kunnen zijn. Zoals het gebruik van soortgelijke kleuren op een website. Of dat iets meteen is verwijderd als je per ongeluk twee keer op een knopje klikt. Dit zijn heel eenvoudige dingen waar vaak door ontwikkelaars niet aan gedacht wordt

Toegankelijkheid digitale zorg

Als het gebruik van een computer voor jou en mij al lastig kan zijn, is het voor mensen met een verstandelijke handicap dan niet nog lastiger om goed gebruik te maken van digitale zorg? Terwijl digitale zorg juist voor deze groep misschien wel heel veel gemak op zou kunnen leveren. Zij kunnen namelijk vaak niet zelfstandig naar zorgverleners toe en zijn daardoor veel afhankelijk van anderen. Zeker de ouders zullen natuurlijk met liefde mee gaan, maar het moet toch fijn zijn om als patiënt zelf hierin wat meer zelfstandig te kunnen zijn. Maar er moeten hier dan wel mogelijkheden voor zijn.

Speels motiveren

Pieter is ook aan het onderzoeken of er ook aanpassingen te maken zijn voor bijvoorbeeld de Xbox 360 Kinect of de Wii. Deze apparaten kunnen heel goed gebruikt worden om op een speelse manier te bewegen of oefeningen te doen. Maar bij de scoringsmethodiek is vaak geen rekening gehouden met deze groep mensen. Hierdoor eindigen ze vaak als laatste en dat is natuurlijk ontmoedigend. Door een aantal aanpassingen zou het mogelijk moeten zijn om ook voor hen deze apparaten op een leuke en nuttige manier te kunnen gebruiken.

Voor iedereen!

Momenteel worden er ontzettend veel apps en andere mogelijkheden voor digitale zorg ontwikkeld. Hierbij is alles nog enorm in beweging en zal er steeds meer bijgeschaafd worden, maar we moeten zeker de behoeftes van deze groep patiënten niet vergeten. Zij willen hier namelijk ook graag gebruik van maken. Want ook digitale zorg moet natuurlijk wel voor iedereen zijn!

Blog Facetalk vs Spreekkamer Online vanuit patiëntperspectief

Dit blog is geschreven door Cindy Oudshoorn en verscheen 16 juni 2014 op Digitalezorggids.nl

Als voorbereiding op onze presentatie op het onlangs georganiseerde symposium Re-evalidatie hebben Pieter Anthonio (van ICT4handicap) en ik regelmatig besprekingen gehouden. Tijdens een van die besprekingen kwamen we tot de ontdekking dat we allebei Facetalk hadden uitgeprobeerd. Facetalk is een manier om een videoconsult te hebben met je zorgverlener. Toen onlangs een blog over Spreekkameronline (een soortelijke manier van digitale zorg) verscheen op de DigitaleZorgGids leek het mij leuk om samen met Pieter dit ook uit te proberen en de twee eens naast elkaar te leggen. We hebben Spreekkameronline getest vanuit zowel het patiëntenperspectief als het artsenperspectief. Alleen zal het laatste in een andere blog aan bod komen.

Vergelijking

Waar je bij Facetalk een applicatie moet downloaden als je aan de slag wilt gaan, werkt Spreekkameronline gewoon via een link. Als patiënt krijg je een afspraakbevestiging van je zorgverlener via de mail met daarin vermeld wat je nodig hebt, een link om te testen of je computer geschikt is en de link waar je naar toe gaat voor je afspraak. Als je eenmaal de link hebt aangeklikt dan kom je direct “in de spreekkamer”terecht en op het tijdstip van je afspraak kun je gelijk aan het consult beginnen. Spreekkameronline richt zich echt op de eenvoud. Dat is op zich heel prettig. Je wilt natuurlijk graag de focus leggen op het consult en niet dat je voornamelijk met het systeem bezig moet zijn en aan het zoeken bent hoe dingen nu precies werken. Zeker voor patiënten die niet zoveel met computers hebben is Spreekkameronline een uitkomst. Aan de andere kant zal deze groep mensen misschien helemaal niet overstappen naar een digitaal consult, maar zal hun voorkeur misschien toch een telefonisch consult zijn. Wel heeft een videoconsult twee grote voordelen boven een telefonisch consult: je kunt elkaar zien en je hebt echt een geplande afspraak. Je weet dus van te voren wanneer je huisarts tijd voor je heeft. Eigenlijk precies hetzelfde als bij een normaal consult. Facetalk aan de andere kant kan bij het eerste gebruik wat lastiger zijn. Pieter ondervond hierbij bijvoorbeeld wat technische problemen, maar vanuit patiëntenperspectief verliep bij mij echter alles weer prima. Als Facetalk dan eenmaal goed loopt, biedt het naast het videoconsult zelf nog meer mogelijkheden zoals een chatfunctie of het toevoegen van meerdere personen. Het laatste ben ik zelf heel erg over te spreken, want hiermee gaat eigenlijk een wereld aan mogelijkheden open. Mantelzorgers hoeven hierdoor niet telkens vrij te nemen, maar kunnen eventueel vanaf hun werkplek deelnemen aan het consult. Een afspraak met je huisarts en specialist kan gecombineerd worden en artsen kunnen hiermee zelfs vergaderen zonder in dezelfde ruimte te zitten. Ook medische gegevens kunnen gedeeld worden, want je kunt je beeldscherm delen met iedereen. Dit is overigens ook een mogelijkheid die Spreekkameronline biedt.

Persoonlijke voorkeur

Na deze informatie naast elkaar te hebben gelegd valt het natuurlijk op dat Spreekkameronline en Facetalk zeer aan elkaar gewaagd zijn. Wie deze strijd zal winnen is dan ook moeilijk te zeggen. Het ligt natuurlijk aan de persoonlijke voorkeur van de zorgverlener en patiënt. Willen we Facetalk, wat misschien voor sommige mensen net iets lastiger kan zijn, maar wel veel meer mogelijkheden biedt? Of wordt het Spreekkameronline? Die schittert in zijn eenvoud en daarmee een videoconsult zeer laagdrempelig maakt. De zorgverleners zijn echter diegenen die het videoconsult aan zullen bieden, dus dan rest de vraag waarvoor zij zullen kiezen.

Blog Facetalk vs Spreekkamer Online vanuit artsenperspectief

Dit blog is geschreven door Cindy Oudshoorn en verscheen 30 juni 2014 op Digitalezorggids.nl:

In mijn vorige blog schreef ik over de ervaringen die Pieter Anthonio en ik hebben opgedaan tijdens het testen van Spreekkamer Online en Facetalk. De blog ging specifiek over de ervaringen vanuit het patiëntenperspectief. Om een goed en volledig beeld te krijgen wilden we dit natuurlijk ook vanuit het perspectief van de arts belichten en gelukkig werd ons deze kans met veel enthousiasme geboden. De focus in deze blog zal wel iets meer liggen op Spreekkamer Online, omdat ik als eens eerder een blog over Facetalk heb geschreven.

Gebruik

Ook vanuit het perspectief van de arts werkt Spreekkamer Online weer erg duidelijk en gebruiksvriendelijk. Als eerste maakte Tobias (onze contactpersoon) voor ons allebei een account aan. Na het activeren kon je gewoon naar de link gaan en inloggen als arts. Eenmaal ingelogd kom je in een duidelijke agenda waar je de afspraak kunt inplannen. Dit werkt heel eenvoudig en je ziet dan ook direct wat je moet doen. Als je de afspraak eenmaal ingepland hebt, dan wordt er automatisch een mailtje gestuurd naar de patiënt ter bevestiging. Het enige wat Pieter en ik lastig vonden was dat je als arts nergens kan zien of het mailtje daadwerkelijk naar de patiënt is gestuurd. Je afspraak komt weliswaar in je planning te staan, maar toch twijfelden we hier over. Het zou misschien prettig zijn, dat je als arts toch een bevestiging zou ontvangen dat het mailtje verstuurd is of beter nog gelezen is door de patiënt. Zo is het voor de arts dan in ieder geval duidelijk dat de patiënt op de hoogte is van deze afspraak.

Snel vertrouwd

Als eenmaal het moment van de afspraak daar is, dan is het bij wijze van spreken een druk op de knop en je bent in de “wachtkamer”. Als het tijdstip van het consult begint dan hoef je beiden alleen maar te accepteren en het consult kan beginnen. Wel is het belangrijk op te letten op de browser die je gebruikt. Pieter en ik hadden namelijk niet de meest recente versie van Internet Explorer en dan werkt het niet. Gelukkig viel dit snel op te lossen door een andere browser te gebruiken. Alleen een bepaalde firewall of blokkering van de server kan wel voor grotere problemen zorgen. Dit ondervond Pieter toen hij een test wilde doen met zijn huisarts. Uiteraard valt hier wel wat aan te doen, maar je zult dan wel een nieuwe afspraak in moeten plannen.

Dit zijn echter technische problemen die voornamelijk voor zullen komen in het begin. Als je hier eenmaal een oplossing voor hebt gevonden dan werkt het echt zo gemakkelijk. Bij het tweede gebruik ben je er al helemaal mee vertrouwd en dat is heel prettig. Er zijn wel een paar kleine puntjes om als arts op te letten, zoals de positie van de camera. Dit is natuurlijk ook bij Facetalk heel belangrijk. Bij mij zit mijn camera bijvoorbeeld net boven mijn beeldscherm. Als ik dan gewoon voorruit kijk, dan lijkt het net alsof ik naar mijn toetsenbord zit te kijken, terwijl dit echt niet zo is. En dan komt het voor de patiënt over alsof je als arts helemaal niet goed in het gesprek zit en dat zou jammer zijn. Dit is natuurlijk een kwestie van een beetje oefenen van te voren en dan komt het helemaal goed.

Digitaal overleg

Dat je in het begin wat technische problemen kan ondervinden bij een virtuele spreekkamer is op zich niet ongebruikelijk. Bij het testen van Facetalk als zorgverlener hadden we in het begin wat problemen met het geluid. Ook kunnen deze problemen afhankelijk zijn van het gebruik van een pc, laptop of een ipad. Net als bij Spreekkamer Online geldt: eenmaal aan de slag, dan loopt het prima. Het vertrouwde gevoel kan misschien bij Facetalk net iets langer duren, maar dit komt natuurlijk ook door de meerdere mogelijkheden. Net als ik al vermeldde in mijn vorige blog heb je als arts de mogelijkheid om een gesprek te voeren met meerdere personen. Het ligt er natuurlijk aan wat je als arts precies voor ogen hebt, maar die optie biedt veel perspectieven. Je kunt overleggen met collega’s bij andere zorginstellingen of een vergadering bijwonen vanuit je eigen spreekkamer. Met de drukke schema’s die onze artsen erop na houden, is dit natuurlijk een mooie tijdsbesparende optie. Ook de chatfunctie kan heel handig zijn. Als je in een vergadering even iets wil overleggen met een andere collega voordat je dit gelijk verteld aan de hele groep, dan zou je hiervan gebruik kunnen maken. Discretie kan namelijk van groot belang zijn. Je kunt dus je virtuele spreekkamer voor meerdere dingen gebruiken. Wil je echter als arts niet al te veel technische snufjes, maar gewoon op een digitale manier consulten met je patiënten hebben, dan is Spreekkamer Online zeker een uitstekende keuze die voor alle artsen goed en gemakkelijk te gebruiken is.

Blog Spreekkamer Online (SO)

Dit blog is geschreven door Pieter Anthonio en gepubliceerd op 1 februari 2015

Spreekkamer online heb ik getest in de rol van de arts en die van de patiënt. Ook Cindy Oudshoorn heeft de ervaringen als patiënt en arts in haar blogs beschreven. Ik ben het helemaal eens met haar en hoef dan ook niets toe te voegen aan haar blogs.

Ik wilde zelf ook ervaren hoe het voor een arts is om van SO gebruik te maken, omdat het nuttig is om te bekijken hoe de andere deelnemer, de arts dus, het gebruik ervaart.

Hierbij heb ik mij afgevraagd welke functies het systeem biedt om met de patiënt een consult te hebben. Daarbij heb ik gelet op zaken als de betrouwbaarheid van het systeem, het gemak in het gebruik. Ook de koppeling met het patiëntendossier en overige informatie zoals laboratorium uitslagen vond ik interessant.

Het volgende viel mij op bij het uitvoeren van de test:

1. Het is eenvoudig om een afspraak te plannen en er is een overzichtelijke agenda. Wat ik helaas niet heb kunnen testen is of bij het invullen van een afspraak de gegevens van een bestaande patiënt, die al eerder een consult via SO heeft gehad, automatisch kunnen worden overgenomen.

2. De arts moet wel letten dat hij/ zij een browser gebruikt die het consult kan uitvoeren. IE 9 was niet geschikt, maar Google Chrome en Firefox wel.

3. Het lukte niet om de functie te installeren waarbij de arts in een ander venster aanvullende informatie kan zien. Het installeren van deze functie werd afgebroken op de gebruikte PC, met MS Vista. Voor het uitvoeren van het consult is de browser versie van SO gebruikt.

4. Een arts moet bij het gebruik goed op zijn of haar houding letten. Als de arts gebruik maakt van een tweede scherm bestaat de neiging dat hij naar dat scherm kijkt en niet in de webcam van de PC. Ook moet de arts opletten om niet teveel naar het toetsenbord te kijken. Beide zaken wekken bij de patiënt de indruk dat de arts met iets anders bezig is en niet voldoende aandacht heeft voor de patiënt.

5. De patiënt moet beschikken over een computer met webcam en de mogelijkheid om via de link het contact te maken met de arts. Als de patiënt software heeft geïnstalleerd die hem niet toestaat om via de verzonden link het consult te starten, dan is een consult niet mogelijk. Mogelijke oorzaken zijn bepaalde instellingen van de firewall en/ of blokkering door de server waar de patiënt gebruik van maakt. Dit laatste was waarschijnlijk het geval tijdens de test waarbij een huisarts als patiënt optrad. Deze test is mislukt omdat de ‘patiënt’ (de huisarts) de ontvangen link niet kon openen.

Conclusie

Spreekkamer Online is een betrouwbaar en stabiel systeem. De communicatie verloopt helder en duidelijk, beter dan bijvoorbeeld met Skype. Niet alle browsers die gebruikt kunnen worden door patiënten werken goed en de gebruiker moet niet achter een firewall zitten die een link naar een ‘vreemde’ site blokkeert. Een verbetering voor de arts is als er een ‘reply’ wordt gegeven door de patiënt dat de link is aangekomen op zijn computer en dat daarmee het consult wordt bevestigd. Al met al is Spreekkamer Online zeer betrouwbaar, werkt eenvoudig en biedt goede communicatie mogelijkheden.

 

MVO

De activiteiten van ICT4Handicap passend perfect om in het kader van 'Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen' (MVO) door bedrijven materieel en financieel te worden ondersteund. De stichting heeft de ANBI status.

Ontstaan

Initiatief voor het vragen van aandacht voor toegankelijkheid van ICT voorzieningen, hulpmiddelen en internet is opgepakt door Pieter Anthonio tijdens zijn voorzitterschap  van de BOSK. ICT4Handicap is een stichting met ANBI status.