Initiatieven

Zorg op afstand wordt al geleverd en m.n. in de vorm van monitoring van patiënten, voorbeelden zijn hartbewaking, diabetes en in een andere vorm ook in de geestelijke gezondheidszorg. Patiënten in de GGZ kunnen via internet hun voortgang in de behandeling doorgeven aan een deskundige. Deze onderneemt, gesteund door een cognitieve database, acties om de cliënt een volgende stap te laten zetten in zijn proces. Verder bestaan er systemen om een consult met beeld te realiseren tussen een patiënt en zelfs meerdere behandelaren.

RevNet: revalidatie op afstand

ICT4Handicap heeft het initiatief genomen om de revalidatie van gehandicapten op afstand te realiseren. Hierbij wordt voortgeborduurd op reeds gerealiseerde mogelijkheden zoals Parkinsonnet, Facetalk/ digitale spreekkamer en voorzieningen van het Roesingh. RevNet moet echter een nog hogere gebruiksvriendelijkheid hebben en daarmee echt laagdrempelig zijn voor de patiënt.

Bestaande voorzieningen

Er zijn vele voorzieningen beschikbaar om over het internet met beeld te communiceren, b.v. Skype, Facetalk, Facedial e.a.  Deze voorzieningen zijn vaak gebonden aan een exclusief platform (Microsoft Windows, Apple, Android); De koppeling van de communicatie met het dosssier is niet altijd mogelijk evenals het  'aanschuiven'  van meerdere deelnmers is geen kwestie van een simpele muisklik.  Deze beperkingen zouden moeten worden opgelost om een breed  gebruik mogelijk te maken.